Vi har nedan publicerat en konversation mellan kunder och Professor Karl Arfors rörande vad man bör äta och inte äta när det gäller socker/kolhydrater.
Fråga om frukost:
Hej Karl. Just frukosten är svår att få till. Det känns som om det mesta innehåller socker. Hur gör du med din egen frukost?
Svar:
Jag struntar i brödet, men harett större fettintag – Jag brukar ta tjockt med saltat smör på osten och grunda på morgonen med två matskedar Kokosolja för mera hälsosamt fettintag. Vi vet idag att mättat fett är bra för oss – industrin som vill sälja fleromättat har försökt få oss att tro på sagor.
Jag äter även bär. Hallon, tillhör de bästa bären och lingon, surlingon har ungefär samma effekt som metformin ett medel som man använder vid diabetes 2 -behandling för att insulinet skall svara bättre.
……………………………………………………………………………………………………………………….
Fråga om fruktos:
Hej Karl, Jag skulle vilja veta mer om förhållandet mellan fruktos och cancer.
Svar:
Gå in på www.mercola.com och sök på artiklar om fruktos. Mercola vet vad han skriver om. – Jag har följt hans info sen jag bodde i USA, och han är tidigt ute men det väl underbyggt och han får alltid rätt.
Fråga:
Tack så mycket för webbadressen till Marcola, en verklig expert på många saker!
Ska jag tolka det som att 15 gram fruktos om dagen är OK. Jag brukar äta både hallon och jordgubbar till yoghurten men långt ifrån den kopp som innehåller 3-4 gram fruktos.
Angående bröd, är det förbjudet även med LCHF-bröd?
Svar:
Jag tycker du skall stryka jordgubbarna, som innehåller mycket kolhydrater och hålla dig till hallon med grädde eller fet grekisk fil. Bröd skall du stryka helt, även det grova. Om LCHF brödet är bakat på mandelmjöl är det kanske okay – men varför inte ställa in sig på att glömma bröd.
Fråga:
Vad är det i brödet rent konkret som gör det ohälsosamt? Är det kolhydraterna eller är det något i mjölet?
Jag får många frågor från andra och bra att kunna svara och vara påläst.
Svar:
Det är kolhydraterna dvs. mjölet, som direkt metaboliseras till glukos. Dessutom är Rågkusen färgad med karamelliserat socker – annars skulle den vara grå av rågmjölet och se rätt oaptitlig ut.
Om problem med brödätande kan Du läsa i Brödberoende av William Davis (påsvenska) eller i WheatBelly på engelska. båda kan beställas från: www.adlibris.se
Fråga:
Tack!
Jag hittade ett bröd som är både gott, ekologiskt och mättande men ser urtråkigt ut, innehåller bara 33 g kolhydrater. Jag äter inte mer än 100 g bröd om dagen. Är 33g/100 g OK?
Svar:
Nej,
Jag tycker du skall helt stryka att äta bröd – och verkligen sänka kolhydratintaget – du kämpar ju med ditt liv och då är inte 33g/100g OK.
Du skall inte ge cellerna något att leva av – ingen glukos eller fruktos.
Tänk också på att folk ofta äter frukt och tror att det är så nyttigt. Den förädlade frukt vi har idag innehåller mycket socker och du skall veta att blomkål har 10X så mycket c-vitamin som äpple – så grönsaker är en god och bättre ersättning för fruktens vitaminer. Se jämförelsebildena på toppen av sidan.
Du ser att smör och ägg är säkert utan socker – jag tycker också att hallon med grädde är bra även om det kanske döljer sig en liten sockerbit där i grädden. Men det är inget mot den 1/3 del i brödet som du förde på tal.
Gör lite Bearnaisesås i stället till din middag och dina celler undrar varför dem inte får någon mat.
Fråga:
Verkligen värdefull information. Det innebär att jag också måste lägga av med bönor, ärtor och linser? Jag har börjat med detta i mindre mängd tillsammans med grönsaker. Men dessa ärtor, linser och bönor innehåller 50-60 % kolhydrater!
Svar:
Om kolhydrater är långsamma kan man äta lite av dem, det är frisättningshastigheten som avgör hur insulinet stiger för att sänka sockerhalten och göra dig hungrig igen.
Du vet grönsaker som blomkål, brysselkål, broccoli och alla kålsorter som smörstekt spetskål är underbart tilltugg med långsam nedbrytning istället för potatis och pasta som blir socker när det kommer ner i magen.
Fråga:
Aha! Stort tack för dessa lektioner. Det innebär att mycket små mängder av råris, fullkornsris och fullkornspasta också skulle kunna vara OK.
Tack för att du tar din värdefulla tid att lära mig om detta. Jag har missförstått kolhydrater helt, trodde att alla kolhydrater var bannlysta. Jag har helt gått på kolhydratinnehållet i innehållsdeklarationen.
Svar:
Sakta i backarna. Du kan för lite för att släppa ideerna fria. Du skall äta grönsaker i massor – de är alla långsamma, däremot är inte ris och fullkornspasta långsamma kolhydrater.
Du har inte missförstått, men alla är i princip bannlysta om du går efter kolhydratinnehållet i en specifikation. Till de grönsaker du skall äta bör du ha en specifikation om hur långsamma kolhydraterna är.
……………………………………………………………………………………………………………………….
Fråga om jordnötssmör:
Hej Karl. Känner du till om jordnötssmör är OK att äta och vilken sorts fett det innehåller. Enligt innehållsförteckningen innehåller det mycket få kolhydrater och inget socker alls (även om det verkar finnas några få sorter med tillsatt socker). Fettet kommer förutom från nötterna från palmolja.
Svar:
Ät inte jordnötssmör. Det finns mycket att säja om palmoljan men jag tar det i korta drag. Jag tror inte vi skall äta palmolja – använd kokosfett och ta några extra skedar på morgonen så blir du mätt länge.
Palmoljan utvinns genom upphettning och det krävs runt 100 grader för att få ut oljan ur palmfrukten. Vid denna upphettning bildas cancerogena bensopyrener. Dessa ämnen är dem samma som de cancerframkallande ämnen som uppstår då vi vid grillning bränner köttet. Framförallt ökar risken för bröstcancer, prostatacancer samt cancer i njurar, bukspottkörteln och ändtarm.
Palmoljan ökar dessutom inflammation- och infektionsrisken i kroppen på grund av dess höga innehåll av omega-6. Även andelen oxiderat kolesterol ökar vilket är en riskfaktor då det kommer till hjärt-kärlsjukdom. Kvoten mellan omega-6 och omega-3 i palmoljan är 46:1 och den bör ligga under 5.