Tips om mat och dryck

Många frågor rör vad man kan äta och dricka samtidigt som man tar Protocel. Svaret är enkelt, man kan i princip äta eller dricka allt, om man med allt menar vanlig kost utom sådana kosttillskott eller specialkost som är uppräknade separat på sidan 165 i boken, t ex Essiac-te, linfröolja, fiskolja, C- och E-vitamin. Men man ska undvika socker och snabba kolhydrater som finns framför allt i ris, pasta, potatis, bröd och juice.  Det finns i princip ingen husmanskost som stör Protocels verkan.

När det gäller just C-vitamin motverkar det Protocel då det främjar ATP-produktionen. Men rekommendationerna att undvika C-vitamin gäller kosttillskott med innehåll av detta vitamin eller koncentrerat C-vitamin. C-vitaminrik kost som t ex paprika – oavsett färg – och grönkål är helt godkänt att äta om man äter det i rimliga mängder, ungefär som man äter detta i vanliga fall. Att äta ett halvt kilo paprika om dagen är alltså inte att rekommendera.

Kolhydrater

Man skiljer på långsamma och snabba kolhydrater. De snabba är t ex bröd, ris, pasta, potatis och långsamma är frukter, bär och grönsaker. De snabba omvandlas till glukos vilket är socker vid matsmältningen och därför ska man undvika det liksom frukt som generellt innehåller mycket socker. Byt därför vid middagen ut potatis, ris och pasta mot grönsaker. Se mer information om kolhydrater här!

Så här kan din kost se ut

En vanlig middag kan bestå av fågel, fisk och någon gång rött kött eller lamm. Byt ut kolhydratbomberna (pasta, ris, potatis) och ät i stället grönsaker som t ex brysselkål, blomkål, rödbetor, morötter, broccoli och spenat.

Till frukost eller mellanmål kan man äta en tallrik yoghurt eller filmjölk med lite müsli och 3-4 kokta ägg. Titta på innehållet i müslin, undvik därför den med frukt och russin. Titta på innehållsförteckningen angående kolhydrater och sockerarter. Man kan också göra sin egen müsli, titta här efter kolhydratfattig müsli!

Vad ska man inte äta eller dricka

Absolut förbjudet är s k crunch-müsli. Det är en riktig kolhydratbomb, oftast är det rostat i socker eller honung.

Bröd innehåller också mycket kolhydrater. Det är inte kolhydraterna i sig i bröd som inte är bra, det är mjölet. Om man bakar eget bröd gör det då på mandelmjöl som är ett lämpligt mjöl.

Vitt bröd är speciellt olämpligt. Det ger höga sockertoppar – stärkelse är ju kedjor av glukos medan vitt socker är sukros = lika delar glukos och fruktos, där fruktos går till levern för att metaboliseras och glukosen går i blodet och höjer insulinet, vilket fruktosen inte gör.

Undvik fruktyoghurt och framför allt drickyoghurt. De innehåller väldigt mycket socker. En bra dryck är vatten. En fullvuxen människa behöver minst två liter vätska om dagen, en varm sommar eller om man idrottar ännu mer. Om du nu ska synda, gör det på rätt sätt. När det gäller t ex juice finns det grapefruktjuice, den innehåller jämfört med andra juicer bara låga halter socker och gör dessutom kroppen basisk.

Om man vill göra någon godsak själv kan man göra en choklad-kladdkaka enligt standardrecept i kokböcker men byta ut sockret mot Stevia. Stevia är ett relativt nytt naturligt sötningsmedel som finns att köpa i en välsorterad livsmedelsaffär. Ta lika stor mängd Stevia som socker enligt receptet. Att äta vispgrädde i massor till kakan är helt OK. Glass och choklad är nästan den värsta metabola bomb man kan tänka sig. Socker och fett dvs. grädde+socker. I välsorterade butiker finns det choklad utan socker och glass med Stevia (Alvestaglass är en sådan tillverkare).

Man kan äta riktigt gott genom att välja rätt produkter. Det är främst insulinet som vi måste hålla lågt och det stimuleras av glukos. En ökning av insulin medför också en ökning av Insulin growth factor -1 (IGF-1 ).

Recepttips

”Bullet cofee”  1 msk kokosfett och 1 msk smör blandas i en mixer med starkt kaffe – kör i mixer med höga kanter, annars sitter fettblandningen på köksväggarna. Gott, ger ett bra fettillskott och är dessutom mättande.

Chokladkladdkaka med Stevia, se ovan. F.ö. kan man rekommendera alla med cancer att ge kroppen några matskedar kokosfett att börja dagen med. Hela konsten med LCHF är att öka på med bra mättat fett så man blir mätt och inte blir sugen och suktande.

Ett gott recept på blomkål och brysselkål.

Koka blomkålen tills den går att mosa med en gaffel. Blanda i lite olivolja tills det blir en lagom konsistens och pressa därefter i vitlök till önskad styrka. Det blir både jättegott och nyttigt på alla sätt. Ångkokt blomkål blir också mycket gott med två 1 cm skivor smör i botten på skålen innan du mosar med gaffeln. Man kan även där lägga till vitlök. Bäst gör sig vitlöken i olivolja i botten på en skål innan du häller i den ångkokta blomkål. Man kan även hälla ner brysselkål i olivoljan, så skapar man lite variation i såväl fest som vardag. Detta recept kan användas till andra grönsaker, använd fantasin.

Kolhydrater och socker är inget som stör Protocel, man bör undvika socker och snabba kolhydrater för att inte riskera olika vällevnadssjukdomar. ALLA bör undvika eller minimera sitt sockerintag och dra ner på snabba kolhydrater. Man mår helt enkelt bättre, tappar lite i vikt, insulinet hålls lågt och man minskar risken för framtida sjukdomar såsom diabetes.

Vi får i oss alldeles för mycket socker och snabba kolhydrater via den dagliga kosten. Minska andelen bröd, ris, pasta och potatis. På köpet får man en mängd fördelar. Viktminskning, minskad risk för åldersdiabetes, bättre tandhälsa och bättre uthållighet under dagen. Genom högt sockerintag får man en energikick som bara varar en kort stund, sedan råkar man in i en riktig svacka och kan då känna sig väldigt trött. Äter man en större andel långsamma kolhydrater får man ett jämnare blodsocker. Att äta bröd ökar också risken för överkänslighet. Med tanke på de alltmer tilltagande sk. Gluten-allergier, som inte riktigt är gluten utan överkänslighet mot andra proteiner i sädesslagen som skapats under de sista 10-15 åren när man laborerat med strålängd och stråstyvhet etc. Man beräknar att det tillkommit kanske ett 30-40 tal nya proteiner, med olika aminosyresekvenser, som kan fungera som en trigger för överkänslighet.

/Med hjälp av Karl E. Arfors.